Puhelinnumero, Kimmo Karhula, Yksiköiden johtaja

050 376 7937

Sähköpostiosoite

kimmo.karhula@sijaishuolto.fi

Lastensuojelupalvelut Laaban Oy – mistä kaikki alkoi

Onko lastensuojelua mahdollista toteuttaa pienessä mittakaavassa?

Ajatus lastensuojelulaitoksen perustamisesta sai alkunsa vuonna 2000 työskennellessämme yhteisessä työpaikassa. Opiskelun, työn ja kokemusten kertymisen lomassa huomasimme usein palaavamme saman teeman äärelle keskusteluissamme: olisiko lastensuojelua mahdollista toteuttaa pienessä mittakaavassa pysyvän henkilöstön kanssa? Ajatus kasvoi entisestään ja pian huomasimme istuvamme yritysneuvojan luona keskustelemassa siitä, mitä yrityksen perustaminen tarkoittaa ja kuinka se olisi mahdollista.

Mitä Laaban tarkoittaa meille?

Yrityksen nimi sai alkunsa samassa ensitapaamisessa; olimme pohtineet muutamia vaihtoehtoja valmiiksi, ja pienen pohtimisen jälkeen päädyimme rekisteröimään yrityksen nimeksi nimen, joka oli riittävän ainutlaatuinen ja toi meille mieleen norjalaisen karamellin ja tarinan lasten kummituksesta: Laaban. Lastensuojelupalvelut Laaban Oy perustettiin keväällä 2000 ja puolen vuoden kuluttua ensimmäinen lapsi muutti sisään omakotitaloon, josta tuli hänen kotinsa. Olimme varmasti yhtä jännittyneitä kuin lapsi, nyt se on totta. Tästä hetkestä alkoi elämänmittainen matka, jonka muodosta, pituudesta ja oppimiskokemuksista emme silloin vielä tienneet mitään!

Muutaman vuoden kuluttua huomasimme, että yritystoimintamme sekä asiakaskuntamme oli vakiintunutta. Muutamien meillä asuneiden lasten sisarukset kaipasivat kipeästi sijaishuoltopaikkaa, jolloin päädyimme kirjaimellisesti perustamaan sisaryksikkömme lähialueelle.

Juhlavuoden äärellä

Tänä vuonna 2021 juhlitaan toimintamme juhlavuotta: 20-vuotta, eikä suotta!
Olemme kehittäneet, kehittyneet ja erikoistuneet vuosien saatossa alan ja asiakaskuntamme tarpeiden pohjalta ja toimintamme punainen lanka on edelleen sama kuin aloittaessamme: me haluamme tarjota lapselle kodinomaisen sekä ammattitaitoisen kasvuympäristön, jossa kasvun ja kehityksen tukeminen on mahdollista. Toimimme edelleen kahdessa omakotitalossa, vaikkakin hoitotyön rakenne ja toteutustapa on muuttunut vuosien saatossa. Olemme erikoistuneet vuodesta 2010 lähtien trauma- ja kiintymyssuhdetyöskentelyn kehittämiseen ja toteuttamiseen suomalaisessa sijaishuollossa ja molemmat yksikkömme ovat nykyään sijaishuollon erityisyksiköitä. Olemme aktiivinen ja laadukas toimija suomalaisen sijaishuollon kentällä ja asiakastyytyväisyytemme on korkea.

Mihin tähtäämme?

Pitkä kokemus, laaja koulutus ja muuttuva toimintaympäristö on opettanut meille paljon. Lastensuojelutyö on alati muuttuva toimintakenttä, jossa pysyvät rakenteet ja niiden mahdollistaminen ovat kuitenkin työn keskiössä. Tänä päivänä koulutamme ja kehitämme trauma- ja kiintymyssuhdetyöskentelyn ammattilaisia valtakunnallisesti sekä haluamme vahvistaa edelleen suomalaisen sijaishuollon laatua sekä yksiköissä tapahtuvaa hoitotyön laatua. Tähtäämme tulevaisuudessa siihen, että sijaishuollossa elävä lapsi ja nuori perheineen saa mahdollisuuden korjaaviin kokemuksiin ja tätä kautta onnistumisen kokemuksiin. Onnistumiset tehdään yhdessä, nyt ja tulevaisuudessa!