Puhelinnumero, Kimmo Karhula, Yksiköiden johtaja

050 376 7937

Sähköpostiosoite

kimmo.karhula@sijaishuolto.fi

Kalajoki 19.-25.7

Kalajoelle suunnattiin kahden yksikön voimin.  Liikkeellelähdöt voivat aiheuttaa lähtijöissä mielensisäistä kaaosta edessä olevista jännittävistä seikkailuista, ryhmä asettuu kuohunnan jälkeen uomiinsa, jokaisen rakentaessa itselleen omanlaisensa turvapesän omaan penkkipaikkaansa. Matka taittuu hiljaisuuden vallitessa, jokaisen keskittyessä omiin puuhiinsa, katkenneiden yöunien jatkamisella tai musiikin ja leffan parissa. Olipa yhdellä matkatoverilla Warhammer-miniatyyrihahmot työnalla ja matka sujui joutuisasti niiden kanssa puuhasteltaessa. Puolessa välissä matkaa koitti lounastauko, ja kävipä osa täydentämässä eväsherkkuja ennen matkan jatkumista.

Lounastauon jaloittelut tuli hoidettua geokätkön hakemisella, joka oli läheisessä metsikössä helposti ja nopeasti saavutettavissa.

Loppu matkasta matkaväsymys alkaa painamaan, ja kyseenalaistus leiritoimintaa kohtaa aktivoituu. Kun saimme kirjattua itsemme sisään Kalajoen hiekkasärkkien leirintäalueelle ja jaettua mökit, alkoi alueeseen tutustuminen. Leiriä vastustaneet nuorukaiset olivat puoli tuntia purnaamisen jälkeen hyvällä meiningillä potkimassa jalkapalloa nurmikolla, joka on paras kiitos meille aikuisille. Myös useat ihastuneet huudahdukset ympäristöstä kaikuivat ilmoille.

Parhaat ja mieleenpainuvimmat muistothan syntyvät eriskummallisista kommelluksista. Niiltäkään ei tällä reissulla vältytty. Päivällisen valmistus olikin haasteellisempaa ja taivaankappaleet harasivat kovasti vastaan. Lopulta oli vain pakko todeta, että välineistö ei halua olla yhteistyössä ja ruoanvalmistus on mahdotonta ja oli rakennettava plan B. Lapset riemuitsivat ylimääräisestä ulkoruokinnasta ja niin noudimme pikaruokaa läheiseltä huoltoasemalta.

Tiistai käynnistyi selkeänä, ja tuulisena. Päivän agendana oli hakea muurikkapannuun uusi poltin, jotta ruokailut olisivat sujuvampia, kuin edellisillan kommervenkit. Aamun ohjelmaan kuului myös ennakkoon tehty ruokatarviketilauksen noutaminen kaupasta. Asioinnin lisäksi ohjelmassa oli vain paikkaan tutustumista ja vapaata oleilua. Uskalsipa osa käydä uimassakin meren viileissä kuohuissa tuulen tuivertaessa.

Keskiviikkona retkeilimme Nivalaan Crazylandiaan katsomaan maailman ihmeellisyyksiä. Osallistujat kirmailivat innoissaan ja ihmeissään ristiin rastiin nurmikenttiä. Teoksissa löytyi tuttuja hahmoja kuten Trump, Jackson tai Haamujengi, ja tämä aiheutti ylpeyttä retkeilijöissä. Retkeilypäiviin kuuluvat evästauot. Innostuipa eräs osallistuja paistamaan makkaraa, muiden valikoidessa valmiit purtavat tiskistä. Makkaranpaistopiste sai yllättäen monta innokasta osallistujaa jakamaan nuotiomakkaroita keskenään.

Torstaina koko retkikunta suuntasi kulkunsa keirintäalueen vieressä sijaitsevaan kiipeilypuistoon. Köysiseikkailuradat tarjoilivat elämyksiä, jännitystä ja voimien mittelöintiä jokaiselle osallistujalle ikään katsomatta. Yksi nuorukaisistamme ohjaajan lisäksi selvitti erittäin haastavan mustan Ninja-radan, joka oli radoista haastavin. Kiipeilyn lisäksi pari nuorta pääsi laskemaan huiman pitkän  Mega zipline vaijeriliu’un.

Perjantai aamuun kuului ruokatäydennystä, jossa muutama nuori oli apukäsinä. Päivän ohjelmassa oli yksiköiden välinen jalkapallo-ottelu biitsikentällä. Otteluun mahtui tiukkoja tilanteita ja hienoja onnistumisia. Tasaväkinen ottelu päättyi hiuksen hienoon yhden maalin erotukseen. Pelin jälkeen muurikalla valmistettu lounas maistui joukkiolle hyvin.

Lauantaina tekeminen hajautettiin frisbeegolfiin ja kotieläinpihalla vierailuun. Kotieläinpihalla oli monenmoista karvakamua mm. alpakoista kanoihin ja possuista marsuihin. Frisbeegolfrata oli ns. kaksiosainen jakaantuen metsä- ja hiekkadyyniratoihin. Dyyneillä tarpominen oli uuvuttavaa, ja ruoka maistui uutteran kiekonheittoseikkailun jälkeen. Ruokailun jälkeen nautimme koko joukkiolla jäätelökioskin makoisasta annista, jonka jälkeen oli mukava laittaa leirikamat pakettiin. Illalla oli vielä parille hurjapäälle tiedossa vapaapudotus seikkailutornista.

Sunnuntaina nostelimme tavarat autoon ja kärryyn aamupalan lomassa ja suuntasimme kulkumme kohti Mäntsälää. Porukan unisimmatkin nuorukaiset olivat ajoissa jalkeilla odottaen kotimatkaa. Puolivälissä matkaa oli nopea lounastauko, jotta matkanteko sujuu mukavammin kylläisenä.

Viikkoon mahtui monenmoista tunnetilaa ja itsensä ylittämistä. Tiivis yhdessäolo kuumentaa myös tunteita ja yhteenotoilta ei voitu välttää, mutta niistäkin selvittiin ja riidoille ollaankin jo naureskeltu yhdessä ja muisteltu mieleenpainuvia hetkiä ja maisemia upeine auringonlaskuineen.  

Suositellut julkaisut

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *